Bölgesel yağlanma, vücutta dengeli olarak değil belli bölgelerde yağlanmanın birikmesidir ve pek çok kişide genel kilodan daha fazla rahatsızlık oluşturmaktadır.Özellikle kadınların %90ını etkileyen selülit de bir bölgesel yağlanma problemidir.
Hemen hemen tüm güzellik merkezlerinde hatta kuaförlerde bile iddialı uygulamaların yapıldığı göz önüne alınırsa ne kadarının bilimsel olduğu tartışmalıdır. Gerçeklikten uzak ‘‘ameliyatsız liposuction’’, ‘‘tek seansta 10 cm incelme’’, ‘‘kesin ve kalıcı çözüm’’ gibi söylemlerin olduğu bir yerde bilimsel bir yaklaşımın olması mümkün değildir.
Bölgesel zayıflama tedavisine başvuran bir kişinin önce doktor tarafından uygunluğunun değerlendirilmesi gerekir.
Problem gerçekten bölgesel midir? Diyet gerekli midir? Endokrinoloji, psikiyatri konsültasyonu gerekli midir? Kişinin bu tür uygulamalara engel bir hastalığı var mıdır?
Muayene doğrultusunda tespit edilen problemlerin (sellülit, bölgesel yağlanma, gevşek deri, sarkık deri vb…) tedavisine yönelik bir uygulama protokolü gerçekçi bir dille kişiye anlatılmalıdır.
- Unutulmamalı ki bölgesel zayıflama yöntemleri kilo verme yöntemleri değillerdir, bölgesel yağ depolarını ve selüliti azaltmaya çalışan, sıkılaşmayı amaçlayan yöntemlerdir.
- Beklentilerin aksine ne yazık ki kalori alımına dikkat etmenin temel kural olduğu unutulmamalıdır. Yoksa elde edilen başarı büyük bir hızla kaybedilir.
- Popüler olan yöntemler değil yıllar içerisinde etkinliği kanıtlanmış olanlar tercih edilmelidir.
En çok tercih edilen uygulamalar arasında Mezoterapi, Lipoliz, LPG, AWT, Kavitasyon, Lazer Lipoliz, Radyofrekans, Ultrason tedavileri, Pressoterapi, Power-plate, Elektrostimülasyon, Pressoterapi sayılabilir.