Mimiğe bağlı kırışıklıkların ve terlemenin azaltılmasında kullanılan bir tedavidir. Botoksun yaptığı etkiyi yapan başka bir işlem ya da krem yoktur.
Botoks bir mucize değildir. Yüzünüzde kalıcı olarak hiçbir değişiklik yapmaz.
Botoks yaptıran herkes birbirine benzemez.
Botoks ile yüz şişmez, istenmediği takdirde kaşlar çok kalkmaz.
Sanılanın aksine mimiklerimizi fazla kullanmadan da doğal görünebiliriz.
Botoks, içeriği Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde sinirlerden kaslara olan elektriksel iletiyi geçici olarak bloke eder, uygulanan bölgedeki kas kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar azalır ve bu dönem içinde cilt kendisini toparlama fırsatı bulur. Ülkemizde Botox® ve Dysport® adında onaylı iki marka vardır.
Zararlı mıdır?
Zararsızdır. Tedavi şekli tamamen yüzeyseldir ve iç organları etkilemez. Botoks 20 yıldır estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kas hastalıklarında kullanımı ise çok daha eskidir. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA tarafından etkinliği ve güvenirliliği onaylanmıştır.
Botoks nerelerde kullanılır?
Mimiğe bağlı oluşan kırışıklıkların azaltılması amacıyla kullanılır. Üzgün, kızgın, yorgun, yaşlı görünümü engeller. Kaş kaldırmak, yüze oval biçim vermek, gülerken diş etlerinin fazla görünmesini engellemek, bölgesel terlemenin azaltılmasında (koltuk altı, el ve ayak) , diş sıkma ve migren tedavisinde de kullanılmaktadır.
Botoks kimlere uygulanamaz?
Gebelik ve emzirme dönemlerinde yapılamaz, sinir-kas sistem hastalıklarında (örneğin myastenia gravis ve Eaton-lambert gibi) , aktif ateşli hastalık döneminde ve bazı ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.