Her bireyin sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi için yeterli ve dengeli beslenme programına ihtiyacı vardır. Dengesiz ve aşırı beslenme sonucunda ise vücutta biriken yağlar obeziteye ve bazı metabolik hastalıklara neden olabilir.
Sağlıklı beslenme kuralları doğrultusunda uygulanan diyet programları kişilerin ideal kilosuna ulaşmasını sağlayarak metabolik, fizyolojik ve psikolojik sorunların düzelmesini sağlar.
POPÜLER DİYETLER , DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Zamanla değişen hayat koşulları ile beraber kişilerin yemek yeme alışkanlıkları değişmektedir. Bu nedenle son zamanlarda alternatif beslenme arayışları ve hızlı kilo kaybına odaklanmış pek çok popüler diyetler gündeme gelmektedir.
Bu popüler diyetler herkese uygun mudur , sürdürülebilir mi, bilimsel midir, kendi kendine uygulanabilir mi?
KETOJENİK DİYET
Ketojenik beslenme, günlük düşük karbonhidrat içeren, yüksek ve zengin yağ barındıran bir diyettir. Karbonhidrattaki azalma vücudumuzda keton oluşumunu sağlar, bu oluşum da vücuttaki depo yağları yakma konusunda çok hızlı matabolik bir sonuç verir.
Başlangıçta kesinlikle bir doktor ya da diyetisyen eşliğinde kişiye özel planlanması gereken ayrıntısı çok olan bir diyettir.
Ketojenik beslenmedeki ana besinler; balık , et ,tavuk, tereyağ, yumurta, kuruyemiş , yağlı tohumlar, peynir, sağlıklı yağlar (avokado , zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı), düşük karnonhidratlı sebzeler, tuz, çeşitli baharat grupları.
Bu diyet modeli düşük karbonhidrat grubu içeriğinden dolayı Diyabet hastalarına, hamilelere , emziren annelere , 15 yaşın altındaki çocuklar ve yeme bozukluğu olan kişilere önerilmemektedir.
ARALIKLI DİYET (Intermittent Fasting, Oruç Diyeti )
Çok eski dönemlerde kullanılan kültürel bir diyet metodudur. Hızlı kilo kaybı sağlamaktadır
Aralıklı diyetin farklı uygulamaları vardır.
- 16/8 Yöntemi: Hergün 16 saat açlıktan sonra geriye kalan 8 saat yemek yeme
- 5/2 Yöntemi: Haftada 2 gün aç kalarak (500-600kalori) diğer 5 gün normal zamanda yemek.
- 8/5 Yöntemi: Sabah 8 de doyana kadar kahvaltı ,akşam 5 de az porsiyonda ve protein ağırlıklı beslenmek, aralarda ise bol sıvı ve su tüketimi.
- Ye/Dur/Yeme : Haftada 1-2 gün 24 saat açlıktan sonra yemek yemek
- Aralıklı diyeti yapılmadan önce mutlaka biyokimya kan tahlili ve hormon değerlerine bakılmalıdır.
GLUTENSİZ BESLENME
Çölyak Hastalığı olan ve Gluten hassasiyeti olan kişilerin ve şişkinlik, gaz problemi ve metabolik hastalık belirtilerin azalması için tercih edilen bir beslenme modelidir. Glüten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bir proteindir. Bu proteinin sindirilemediği durumlarda şişkinlik, gaz , baş ağrısı gibi bulgular belirebilir. Bu semptomların azalması için uygulanan bir diyet modelidir.