Dövmeler yapım biçimlerine göre amatör, profesyonel, kozmetik, tıbbi ve travmatik olarak sınıflandırılmaktadır. Amatör dövmeler boya kaynağı bilinmese de genellikle kömür, kül veya hint mürekkebi ile yapılırken profesyonel dövmeler özel üretilen boyalar ile yapılır. Kozmetik dövmeler kalıcı makyaj olarak bilinen uygulamalardır , medikal dövmeler genellikle radyasyon tedavisi sırasında oluşur, travmatik dövmeler ise kazalarda sürtme çarpma gibi durumlarda deride oluşan boyanmalardır.
Dövme tedavisinde en etkili lazer sistemleri QSwiched-NdYAG , QSwiched Alexandrite ve QSwiched Ruby lazerlerdir . Son zamanlarda Fraxiyonel lazerler ile kombinasyonun etkinliği artırıldığı gösterilmiştir.
Lazer uygulamasından sonra parçalanan boya parçaları makrofajlar tarafından alınıp vücuttan atılmak üzere lenf dolaşımına geçer
Dövmelerde uygulanacak seans sayısı ve silinme oranı bir çok faktöre bağlıdır. Dövmenin rengi ( siyah en avantajlı renktir) , boyanın kalitesi (tek renk içermesi avantajlıdır, karışım olduğunda başka renklere dönüşebilir), dövmenin ne zaman yapıldığı ( 1 yıldan eski olanlar daha iyi silinebilir), uygulayıcının profesyonelliği ve dövmeyi hep aynı seviyede yapıp yapmadığı ( profesyonel dövmeler daha derin ve yoğun boya ile yapıldığı için daha uzun seanslar gerekir), dövmenin şekli , sık boyama yapılıp yapılmamış olması , vücudun hangi bölgesine yapıldığı ( omuz ve göğüs bölgesi iz riski taşır).
Lazer uygulamaları sayı vermek mümkün olmasa da 4-15 seans arasında değişir, lazer seansları 6-8 hafta aralarla yapılması gerekir ( parçalanan boya parçalarının bölgeden temizlenmesi için gereken minumum süredir). İşlem hafif ağrılıdır, ağrı devam etmez, sonrasında bazen kanama, kabuklanma, beyaz ve koyu renklenmeler ve skar gelişimi olabilir. Bilinmelidir ki dövme tamamen silinse de hiç yapılmamış gibi görünmesi mümkün değildir.