Kırmızı yüz pek çok kişinin şikayetçi olduğu cilt problemlerinden biridir. Yanma ve kaşıntı hissinin yanısıra hastalar genellikle utangaç, kızgın ya da heyecanlı algılanmaktan rahatsız oldukları için de tedavi edilmesini isterler.
Çoğu zaman bu durum yapısal ya da genetik denebilir. Neden derinin damarlanmasındaki artma ve herkeste olduğu gibi bazı durumlarda damarların genişlemesinden sonra normale dönmesinde ki gecikmedir. Damarlarda genişlemeye neden olarak sıcak- soğuk ortamlarda bulunma, güneş, egzersiz, stres, alkol, çay kahve baharatlı- acı gıdaların çok tüketimi, kortizonlu kremlerin kontrolsüz kullanımı sayılabilir. Yeni başladığında bu durumlardan kaçınmak çok önemlidir fakat problem ilerledikçe yeterli olmamaya başlar ve ek tedaviler gerekir.
Kırmızı yüz problemi başlangıçta hafif kızarıklıklar, damarlarda belirginleşmeler şeklindeyken zamanla deride sivilce benzeri lezyonlar başlar ve derideki hassasiyet giderek artar. Pek çok kozmetik krem, losyon ve jeller bu hissi artırabilir. Bu noktadan sonra Akne Rozase hastalığı akla gelmeli ve tedavi de ona göre planlanmalıdır. Halk arasında Gül Hastalığı olarak tanınan bu hastalık kronik ve zaman zaman ataklarla seyreden bir hastalıktır. Asıl neden damarsal aşırı reaksiyon olsa da mide problemleri, blefarit gibi göz hastalıkları ve migreni olanlarda daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.
En çok kabul gören nedenlerden biri de deride yerleşmiş olan Demodex adı verilen maytlardır. Bu maytlar gece kişi uyurken çoğalmak için gözeneklerden deri yüzeyine çıkar sonra geri dönerek yumurtalarını deriye bırakıp ölürler. Ölen maytların kalıntılarına karşı bir alerjik tepki oluşur. Bu nedenle maytların yok edilmesini hedefleyen kremlerin gece geç saatlerde sürülmesi gerekli ve önemlidir, gündüz işe yaramazlar.
Hastalık stres, aşırı egzersiz, aşırı sıcak çay kahve içilmesi, çikolata, acılı baharatlı gıdaların ve alkolün çok tüketilmesi, sıcak ya da soğuk ani ısı değişikliklerine maruz kalınmasıyla artar ve atakları tedavi etmek zorlaşır.