Kolajen nedir?
Kolajen vücudumuzun bağ dokusu için çok önemli bir proteindir, cildimizin yanısıra eklem, tendon ve kaslarımızın sağlığı ve güçlenmesi için de gereklidir.
Kolajen eksilince cildimize ne olur?
Cildimiz elastikiyetini yitirir, kurur, sarkar, kırışıklıklar oluşur, cilt incelir ve güçsüz mat bir görünüm oluşur.
Kolajen desteği için hangi besinleri tüketmeliyiz?
Kırmızı et ve kemik suyu, balık başta olmak üzere, yumurta, sarımsak, havuç, balkabağı, domates, pancar, ananas kolajen sentezine etkisi olan gıdalar olarak öne çıkmaktadır.
Kolajen takviyeleri işe yarıyor mu?
Yapılan çalışmalarda 4-12 hafta hidrolize kolajen kullanıldığında cildin kırışıklığı, nemliliği ve elastikiyetinde anlamlı düzelmeler ve tırnak kalitesinde artış olduğu gösterilmiş ve kullanıma bağlı bir yan etki bildirilmemiştir.
Kolajen takviyesinin etkili olması için özellikleri neler olmalıdır?
Hidrolize kolajen özellikle jel formu önerilmektedir.
Bu şekilde mide ve barsakta asit ve enzimler tarafından parçalandıktan sonra emilimin daha iyi olduğu hedef dokuya daha fazla ulaştığı gösterilmiştir.
Hangi tip kolajen içermelidir?
Cildimizdeki kolajenin %70 i Tip1 ve Tip3 kolajenden oluşur. Cildimiz saç ve tırnaklarımız için tercih ediyorsak öncelikle Tip1 ve Tip 3 kolajen içeren ürünler tercih edilmelidir.
Günlük ne kadar alınmalıdır?
Miktar olarak da en az 5 gr tercihen 10 gr günlük olarak alınmalıdır.
Bakır, çinko ve C vitamini içermesi kolajen sentezinde destek olarak etkinliğini artırır.
Balık kolajeni mi sığır kolajeni mi tercih edilmelidir?
Etki açısından çok fark yok fakat balıktan elde edilen kolajen daha küçük olduğu için emilimi daha iyidir.
Kilo aldırır mı?
Tam tersine tokluk hissine neden olarak kilo alımını engellediğine dair çalışmalar var.
Tabi ürünün içindeki şeker miktarının çok az olması önemli
Kimler kullanmamalıdır?
Deniz ürünlerine ve sığır-tavuk etine alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde yeterli çalışma olmaması nedeniyle kullanılmamalıdır.
Özetlersek
Hidrolize jel formunda olmalı
Tip 1 ve Tip 3 içermeli
Günlük en az 5 gr mümkünse 10 gr alınacak şekilde olmalı
En az 1-3 ay kullanılmalı
Minimum şeker ve civa içerdiğine emin olunmalı
Güvenilir çalışmalarla desteklenmiş belgeleri olan ürünleri tercih etmelisiniz
Kolajen takviyeleri işe yarıyor mu? Hangi ürünü almalıyım?
Yaşlanma bulguları olan kırışıklık, matlık, sarkma yıllar içinde cildimizin kollajeninin azalmasının bir sonucu. Bu nedenle son yıllarda kapsül, jel, sıvı kolajen takviyeleri oldukça popüler ve herkes doğru kullanım nasıl olmalı, bir sakıncası var mı, etkili ürün hangisi merak ediyor. Bize de en çok sorulan sorulardan biri haline geldi.
Kolajen vücudumuzun bağ dokusu için çok önemli bir proteindir, cildimizin yanısıra eklem, tendon ve kaslarımızın sağlığı ve güçlenmesi için de gereklidir.
Cildin elastik olması, su tutması için gereklidir. Yaşlandıkça azalır ve dolayısıyla cilt elastikiyetini yitirir, kurur, sarkar, kırışıklıklar oluşur, cilt incelir ve güçsüz mat bir görünüm oluşur.
Bu konuda çok sayıda çalışma olmamakla birlikte yapılmış çalışmalarda hidrolize kolajen kullanan kişilerin 1-3 ay içinde cilt ve tırnak kalitesinde artış olduğu gösterilmiş ve kullanıma bağlı bir yan etki bildirilmemiştir.
Cildimizdeki kolajenin %70 i Tip1 ve Tip3 kolajenden oluşur. Cildimiz saç ve tırnaklarımız için tercih ediyorsak Tip1 ve Tip 3 kolajen içeren ürünler tercih edilmelidir.
Kolajen alındığında sindirim sistemimizde en minik protein yapıtaşları olan aminoasitlere parçalanır ve bu şekilde emilir. Emilimin artırılması için parçalanmış hidrolize şekilde olan formlar geliştirilmiştir. Özellikle hidrolize jel formları tercih edilebilir. Yine düşük molekül ağırlıklı (300 dalton ) kolajen takviyeleri daha kolay emilimi sağlayacağı için tercih edilebilir. Balıktan elde edilen kolajen daha küçük olduğu için emilimi daha kolay olacağı için öncelikle tercih edilebilir.
Miktar olarak da en az 5 gr tercihen 10 gr günlük olarak alınmalıdır. Bakır, çinko ve C vitamini , hyaluronik asit içermesi kolajen sentezine destek olarak etkinliğini artırır.
Deniz ürünlerine ve sığır-tavuk etine alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde yeterli çalışma olmaması nedeniyle kullanılmamalıdır.
Her zaman olduğu gibi bir güvenilir çalışmalarla desteklenmiş belgeleri olan ürünleri tercih etmelisiniz. Bu konuda uzman doktor, diyetisyen yada eczacıdan tavsiye almanızı öneririz.