Kimyasal peeling ( kimyasal soyma) uygulaması cildin değişik kimyasal maddeler ile planlı bir şekilde soyulması işlemidir. Amaç alttaki daha sağlıklı ve canlı tabakanın ortaya çıkarılması, cildin yenilenmesinin uyarılmasıdır.
Uygulanması önerilen durumlar;
İnce kırışıklıkların azaltılması, cilt gençleştirme
Akne ve akne lekelerinin tedavisi
Lekelerin azaltılması
Güneş hasarını azaltma
Peeling uygulamaları yaptıkları soyulmanın derinliğine göre sınıflandırılırlar; Yüzeyel – Orta- Derin . Derinlik arttıkça etki de yan etki de artmaktadır.
Alfahidroksi asitler (AHA) en çok kullanılan yüzeyel peeling uygulamalarıdır. Özellikle şeker kamışından elde edilen Glikolik asit farklı konsantrasyonlarda % 20-30-50-70 tercih edilmektedir. Daha derin soyulma istendiğinde Jessner, Salisilik asit , Triklorik asit (TCA) ve bunların kombinasyonları kullanılmaktadır.
Yüzeyel peelingler 2-4 hafta aralıklarla, daha derin peelingler 4-8 hafta aralıklarla yapılabilir. Etki için en az 4-6 seans uygulanması, etkinin devamlılığı için tekrarlanması gereklidir.
Uygulama sonrasında 24 saat makyaj yapılmamalı, ilk 1 hafta duş alırken sert lif, kese veya çok sıcak su kullanılmamalı, kabuk oluşmuşsa kabuklar asla kaldırılmamalıdır.
Alerji ve ekzema gibi tahriş olmaya eğilimli cilt hastalıkları olanlara, aktif uçuğu olanlara, yara iyileşme problemi olanlara, açık yara üzerine, 1 ay içinde radyasyon tedavisi yapılanlara, gebe ve emzirenlere peeling işlemi yapılamaz.
İşlemden sonra uygulama derinliğine göre değişen şiddette ödem, ağrı, kızarıklık, kaşıntı, kabuklanma, pullanma, soyulma, enfeksiyon, lekelenmeler ve sivilcelenme olabilir.
Peeling işleminden sonra güneşten koruyucu kremler 3-4 saatte bir özenle sürülmelidir aksi taktirde lekelerde artma olabilir.
Unutulmamalıdır ki peeling tedavisinin gerekliliğine ve hangi peeling uygulanacağına konusunda uzman bir doktor karar vermelidir. Ayrıca çok yüzeysel uygulamalar dışında her zaman doktor tarafından yapılmalı ve takip edilmelidir.