Siğil , Human Papilloma Virusunun neden olduğu iyi huylu ama tedaviye dirençli olabilen bir deri büyümesidir. Daha çok el ve ayaklarda görülse de tüm vücutta ortaya çıkabilir.
Siğile direkt temas ya da siğille temas eden bir şey ile temas sonrası oluşur. Derideki kesikler yaralar bulaşmayı kolaylaştırır. Siğilden korunmak için havuz , hama gibi ortak kullanım alanlarında kendi eşyalarınızı kullanmalı, başkalarının siğiline dokunmamalı, siğiliniz bir şekilde olduysa oynayıp kanatmamalısınız.
Çocuklar ve gençler, tırnak yeme alışkanlığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha sık görülmektedir.
Verruka vulgaris en sık görülen olağan tip siğillerdir, sıklıkla parmak, tırnak çevresi ve el sırtında görülürler.
Plantar verru ayak tabanındaki siğiller olup kümeleşme eğilimi gösterirler, nasırlarla karışabilirler. tedavide çoklu seanslar gerekebilir.
Plan verrüler düz siğil olarak bilinirler, en sık yüzde yerleşirler, özellikle erkeklerde tıraş ile çevreye dağılabilirler.
Saplı (filiform) siğiller genellikle yüzde ağız ve göz çevresinde ince uzun ipliksi bir şekilde görülürler.
Genital Siğil cinsel yolla bulaşan bir siğil şeklidir. Karnıbahar görünümü alabilir. Bulaştıktan sonra lezyonların ortaya çıkması haftalar hatta aylar sonrasında bile olabilir. Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabileceği için smear yapılmalıdır. Kız çocuklarına 11-12 yaşlarda aşı önerilmektedir, tekeşlilik ve kondom kullanımı da korunma için önemlidir.
Tedavi hastanın yaşına, siğilin bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre belirlenir. Başlıca tedavi yöntemleri yüzeysel uygulanan derinin üst tabakasını eritici keratolitik ajanlar, soğuk tedavisi (kriyoterapi), siğil mikrobunu öldüren asitli solusyonlar ve cerrahi yöntemlerdir.
Çocuklarda bazı durumlarda herhangi bir tedaviye ihtiyaç olmadan yaklaşık 2 yıllık bir süre içinde kendiliğinden iyileşme gözlenebilir.