LASER kelimesi uyarılmış radyasyon yoğunlaşması ile güçlendirilmiş ışık anlamına gelen ( Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation ) ingilizce tanımlanmasının baş harflerinden oluşturulmuş kısaltma bir kelimedir.
Lazerler yaklaşık 50 yıldır tıp alanında kullanılmakta olup dermatolojik hastalıklar ve kozmetik amaçla kullanımları da hızla yaygınlaşmıştır.
Lazer cihazlarında ışık kaynağından çıkan ışının belli bir alanda biriktirilerek güçlendirilip belli bir noktaya yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Lazer sistemleri güç kaynağı lazer maddesi (katı, gaz, sıvı olabilir), her iki uçta yansıtıcı aynalar bulunan tüp ve ışını hedef dokuya taşıyan fiberoptik dağıtım sistemlerinden oluşur.
Lazer cihazları ışınları tek dalga boyunda , tek yönlü, dağılmadan birbirine paralel yol alacak şekilde üretir. Her lazerin dalga boyu aktif ortamına göre belirlenir.
Işık karşılaştığı hedefle üç şekilde etkileşir; hedefi geçebilir, hedeften yansıyabilir veya hedef tarafından emilebilir.
Hedeflenen doku tarafından emilen lazer ışığının enerjisi ısıya dönüşür.
Lazerin doku üzerinde etki oluşturmasında rol oynayan faktörler ışığın dalga boyu, enerji yoğunluğu, ışığın çapı, uygulama süresi ve aralıklarıdır.
Anderson ve Parrish ‘in 1980 yılında ” selektif fototermoliz “ teorisini yayınlaması ile dermatolojik lazerler güvenliğin artması ile hızla gelişmiş ve gelişmektedir. Bu teoriye göre hedef dokunun termal gevşeme zamanından daha az veya eşit sürede olacak şekilde doku tarafından emilecek dalga boyundaki ışık uygulandığında çevre doku hiç zarar görmeden etkilenmeden sadece hedeflenen dokuda istenen etki yaratılmış olacaktır.
Dermatolojik lazerlerin hedef kromoforları su, hemoglobin ve melanindir. Hedefe etkili dalga boyu lazer uygulandığında, hedef ışığı emer , ısınır ve yok olur. Amaç sadece hedefi yok etmektir çevre dokunun yok olmaması , hasar görmemesi gerekir. Yani lazerlerin etkili ve güvenli olması için iyi bir teknoloji ve bilgili bir uygulayıcı şarttır. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlar alınabilir.
Dermatolojik Lazer Kullanım Alanları;
Damarsal Lezyonların Tedavisinde Lazer: Hedef doku damar duvarı ve oksihemoglobin , hemoglobindir. İnce kılcal damarlar, kırmızı yüz, rozase hastalığı,
doğuştan olan şarap lekeleri, cherry anjiomlar, örümcek damarlar , venöz göllenme ve damarın rol oynadığı tüm dermatolojik rahatsızlık ve lezyonlarda oldukça etkilidir. En sık kullanılanlar NdYAG lazerler, KTP Lazer ve Pulsed Dye Lazerlerdir. Ayrıca lazer olmayan ışık kaynakları IPL ler de damarsal lezyonlarda etkilidir. En iyi sonuçlar kombinasyon tedavileri ile alınabilir.
Pigmente Lezyonların Tedavisinde Lazer: Melanin 500-1200 nm dalga boyunda lazer ışığını emer. En iyi yanıt alınan pigmente lezyonlar çiller, lentigo (çilin büyük ve koyu olanları), Ota nevus, mongol lekesi, az yanıt verenler; cafe-au-lait lekesi, nevus spilus, Becker nevus, melasma dır, asla lazerle tedavi edilmemesi gereken lezyonlar ise displastik benler, malign melanoma, lentigo maligna lezyonlarıdır. Bu amaçla Q swiched Nd Yag lazer, KTP lazer, Qswiched Alexandrite ve Q Swiched Diod , Pulse Dye Lazer, Thulium, CO2, Erglass ve ErbYAG lazerler ve lazer olmayan ışık kaynakları IPL ler kullanılmaktadır. Burada yine en önemli olan doğru tanı konması , güçlü bir teknoloji ve bu teknolojiyi kullanacak bilgi ve tecrübeye sahip uygulayıcının olmasıdır. Yani leke işlemleri asla güzellik salonlarında rastgele kişiler tarafından yapılabilecek uygulamalar değildir. Uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde çok kötü sonuçlar ve hatta ölümcül hatalar yapılabilir.
Dövme Silmede Lazer: Lazer ışığı pigmentli yapılarda ani ısınmaya neden olarak pigment granüllerini parçalar. Mavi ve siyah renkli dövmelerde Q Swiched NdYAG lazerler, yeşil renkli dövmelerde kırmızı ışık veren Q swiched Ruby ve alexandrite lazer, kırmızı renkli dövmelerde yeşil ışık veren KTP ve Pulsed Dye lazer, NdYAG lazer kullanılmaktadır. Sarı renkli dövmeler çok iyi tedavi edilememekle birlikte CO2 lazerler k ullanılmaktadır.
Epilasyonda Lazer: En sık kullanım bulduğu alan olup hedef kıl kökündeki melanindir. Kıl büyüme siklusunun erken anagen denen gençlik dönemi en uygun olduğu dönemdir. Bu amaçla Alexandrite, Diod ve NdYAG lazerler ve lazer olmayan ışık kaynakları IPL ler kullanılmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgiler ve püf noktaları , doğru bilinenler, yanlış bilinenler Epilasyon lazer uygulamaları altında bulabilirsiniz.
Deri Yenilemede Lazer: Soyucu lazerler cildi gençleştirmek ve skarları azltmak amacıyla kullanılmaktadır genellikle. Bu amaçla CO2 lazer ve ErbYAG lazerler başta olmak üzere Tulyum lazer, ErGlass lazer ve lazer olmayan ışık kaynakları IPL’ler kullanılmaktadır.